Грижи за Устната Хигиена на Вашите Домашни Любимци

Днес ще обърнем внимание на един важен, но често неглижиран от стопаните проблем – устната хигиена. Както при нас, така и кучетата и котките имат млечни (временни) и постоянни зъби. При кучето те са 28бр. млечни и 42бр. постоянни. При котката са 26бр. млечни и 30бр. постоянни.

Важно е да отбележим, че до 3 годишна възраст и липса на дентална профилактика 70% от котките и 80% от кучетата развиват някаква форма на дентално заболяване. А здравите зъби удължават живота на любимците ви с 20%.

Както ние, така и нашите любимци се нуждаят от редовна орална грижа. Това ще намали риска от заболявания, свързани със нея и увеличи комфортът им на хранене, игра и живот като цяло.

Преди да Ви покажем 6 лесни начина за почистване на зъби, нека обясним що е то тартар и зъбна плака. 

Вчсички знаем, че в устната кухина живеят бактерии, те в комбинация с храната и слюнката образуват зъбна плака. След почистването й се образува тънък жълтеникав слой наречен тартар. Образуването му под венците, предизвиква тяхното възпаление – гингивит. Натрупвайки се в основата на зъба, предизвиква инфекция, болка и загуба на самият зъб, поради отслабване на връзката му с околните тъкани.

Признаци на развиваща се дентална инфекция са лош дъх, зачервени и болезнени венци, липса на апетит, усилено слюноотделяне, подувания по лицето в следствие на абсцеси, пожълтели или потъмнели зъби и клатещи се такива.

На снимките по-долу показваме кога може да почистете зъбите на любимецът си сами вкъщи и кога трябва да се обърнете към ветеринарен лекар за преглед и по-детайлно почистване.

kuchesyszybizaveterinar e1701802960567
kuchesyszybinezaveterinar

Ето и 6 лесни начина за поддържане на устна хигиена:

  1. С четка и паста за зъби. Това е най-оптималният начин за почистване на зъбите в домашни условия. Важно е да започнете от ранна възраст,за да свикне животното. Може да използвате напръстник или четка, за да достигнете всички недостъпни места.
  2. Гранули за орална грижа. Те са със специфична форма,разработена да премахна тартарът и плаката от зъбите на любимците ни.
  3. Дентални лакомства. Те са често предпочитани и могат да свършат чудесна работа. Те премахват механично натрупаните замърсявания. За предпочитане са такива, които издържат по-дълго. Запомнете, че за оптимален резултат трябва да се дъвчат и от двете страни със зъби, а не само отляво или само отдясно.
  4. Гел или спрей. Те съдържат съставки, които спомагат за по-здрави венци и зъби, както и по-приятно дъх. ЗАБЕЛЕЖКА: Водата за уста няма да премахне вече натрупани плака и тартар, но след почистване на зъбите с друг метод ще спомогне за по-доброто им състояние за в бъдеще.
  5. Дентални играчки. Повечето от тях са овкусени и са по-издръжливи от денталните лакомства. А комбинацията на полезно и приятно е правилната формула за перфектна устна хигиена.
  6. Почистване при ветеринарен лекар с ултразвуков скалер. Знаем, че звучи плашещо, когато трябва да се упои едно животно, но това е единственият начин за пълноценно, максимално безболезнено и безопасно почистване на зъбите на вашият домашен любимец. Когато всички предходни методи са недостатъчни имате нужда от такъв вид почистване.

ВАЖНО: Никога не използвайте човешка паста за зъби, сода за хляб и други подобни. Те са дразнещи, а често и съдържащи токсични за животните вещества като ксилитол и флуорид. Затова винаги се посъветвайте с Вашият ветеринарен лекар, ако не сте сигурни относно здравето на Вашият любимец.

Combined Shape

Tags

What do you think?

Свързани Статии