Facebook Pixel

Суха котешка храна

Купуването на храна за котки може да бъде същинско предизвикателство. Особено, ако Вашата котка е капризна и често отказва да яде храната, която сте й взели. Затова е важно не просто да познавате любимеца си. Но и да можете да съчетаете неговите предпочитания с правилната котешка храна.

За котките е изключително важно да имат правилна и балансирана диета. Само така ще гарантирате, че Вашия любимец ще бъде винаги здрав и щастлив.

Храна за котки

Гранули за Котки

Котките са задължителни хищници, което означава, че се нуждаят от диета с месо, за да оцелеят. Кучетата от друга страна могат да се справят добре с диети, които включват източници на въглехидрати, комбинирани с месо и мазнини.

Търговските храни за котки стават популярни през в края на 1800-те. До 1946 г. сухата храна завладява 85% от пазара. По това време се използват сравнително евтини суровини като царевица, соя и пшеница. Тези съставки позволяват храната да има дълъг срок на годност. Малко по-късно става популярно в котешката храна да няма зърно. Вместо него се добавя нишестета, картофи, тапиока и др. Мокрите котешки храни, консерви и паучове, също набират популярност. Предимствата на консервираната храна според мнозина са по-добрата консистенция, по-чистият източник на протеин (животински, а не на растителна основа), както и по-ниските нива на въглехидрати.

Евтина храна за котки

Не е нужно да харчите много пари, за да дадете на котката си най-доброто. Няма доказателства, че евтините съставки директно водят до здравословни проблеми. Вместо това, най-големият принос към хранителните проблеми за здравословните проблеми са ниското съдържание на влага и високото съдържание на въглехидрати. Потърсете мокра храна за котки, която да осигури необходимото количество хидратация.

Въпреки че причините за затлъстяването и диабета са сложни и не са напълно ясни на специалистите, контролирането на съдържанието на въглехидрати може да помогне за намаляване на шансовете на вашата котка да развие и двете. Суха храна за котки с ниско съдържание на въглехидрати е рядкост, заради това винаги е по-добре да предпочитате дори и евтин пауч.

Ако искате да спестите пари, като същевременно намалите приема на въглехидрати, обмислете вариантите да храните вашата котка с консервирана храна и паучове. Избягвайте потенциално вредни добавки.

Храна за кастрирани котки

Трябва да знаете, че стерилизацията променя поведението и физиката на котката. Това е така, защото котките обикновено стават по-пасивни след кастриране и са склонни да спят повече. В резултат на това енергийните им нужди ще спаднат с около 25% след кастрацията. В допълнение, хормоналната промяна, която се случва в стерилизираната котка, причинява увеличаване на глада й, докато нейната нужда от енергия намалява.

Суха храна за котки спрямо породата

Сигурно сте се чудили, дали различните породи котки се нуждаят от различна храна. Различните породи имат различни форми на тялото, дължини на козината, нива на активност и склонност към определени заболявания. Сега има диети, които се предлагат за някои от най-често срещаните породи, създадени специално с оглед на индивидуалността на породата.

Сурова храна за котки

Котките имат по-кисело стомашно рН и по-къс стомашно-чревен тракт, което ги прави по-малко уязвими към много видове бактерии, пренасяни с храната. Не е трудно да се създават балансирани диети, включващи сурова храна, които са безопасни от хранителна гледна точка. Използването на различни рецепти и източници на месо е най-добрият начин да гарантирате, че вашата котка получава цялата храна, от която се нуждае, оставяйки сухата храна в шкафа.

Какво трябва и какво не трябва да съдържа котешката храна?

Най-добрата храна за котки спрямо възрастта

Преди да изберете диета според възрастта на вашата котка, е важно да знаете основните ѝ хранителни нужди. Котките извличат по-голямата част от храната си от различни видове месо. Всъщност предпочитат да получават своя източник на хидратация и от храната си. Така че, когато се хранят с домашно приготвени диети с малко или никакви протеини (мляко, хляб, ориз и др.), това се отразява неблагоприятно на здравето им в дългосрочен план.

Може да не го забележите веднага, но храненето на котката с неблагоприятна диета може да може да ги предразположи към сърдечно-съдови, неврологични, скелетни и мускулни проблеми, когато навлизат в напреднала възраст. Освен това храненето на котенца с храна за големи котки е вредно за тяхното здраве, тьи като ще доведе до дефицит, който след това се изразява в проблеми с развитието.

Какво трябва да съдържа една котешка храна

Котките се нуждаят от протеини от месо, домашни птици и риба, есенциална аминокиселина, наречена таурин, витамини, минерали и мастни киселини и вода. Те не се нуждаят от големи количества въглехидрати. Царевица, пшеница, ориз, соя не са необходими съставки, нито са полезни за храносмилателната система на котките

Протеин в храната за котки

Възрастта на отделния домашен любимец, нивото на активност, общото здравословно състояние и породата са всички фактори, които трябва да имате предвид, когато решавате дали храната с високо съдържание на протеин е подходяща за вашата котка. Всяка суха храна за домашните ни любимци има по-малко протеин, отколкото в паучовете.

Разфасовки суха храна за котки

Въпреки всичко, много собственици предпочитат да хранят домашните си любимци по възможно най-лесният начин. Безспорно гранулите са точно това - най-лесният и удобен начин да снабдите вашето коте с всички хранителни вещества, от които то се нуждае. Така ще му дадете пиле или риба без да се налага да ги готвите. Освен това можете да намерите всякакви разфасовки котешка храна - и малки и големи. Ако дори тези, които са малки, не ви устройват, тогава съвсем спокойно можете да си купите храна на килограм.

Какво представлява сухата храна и какво съблюдаваме при храненето с нея?

Сухата храна под формата на гранули, е с най-разнообразни съставки. Те са обработени и процесирани, за да се получат в крайна сметка формата на гранули. Когато вътре в тях има месо, можете да го усетите по аромата. Например, ако гранулите са с риба или пиле, то те ще имат аромат на месото. Спрямо основната съставка, котешките храни се разделят по категории. Възможно е обаче една храна да има повече от един източник на животински протеин. Тоест, тя може да е и с риба и с пиле едновременно. За това каква точно е комбинацията, ще трябва да се ориентирате по етикета на самата храна. Предвид ниската цена на месото от пиле, най-често то е в най-голям процент в състава.

Икономичен клас

Една котешка храна може да я познаете, дали е икономичен клас, не само по цената, ами и по произхода на съставките. Ако на етикета ѝ пише пилешко, то трябва да има обозначено и какво месо е точно пилешкото - дали е бяла, тъмно и тн.

Какви видове котешка храна съществуват?

Здравето на вашия домашен любимец е на първо място. Заради това е и важна категоризацията на котешките храни, защото днес можем да се радваме на огромно разнообразие, което всъщност повече ни обърква. Освен по основната съставка, котешките храни се разделят и по това за каква възраст котки са предназначени. Също така и по това колко висока цена имат, колко са снабдени с добавки. Съществуват и храни, които са създадени, за да се хранят с тях котетата със здравословни проблеми.

Какво трябва да имате предвид при избора на котешка храна?

Премиум клас

Когато избирате храна, обърнете внимание на три неща: качеството на съставките, рецептата и производителя. Качеството на съставките означава липса на странични продукти или неуточнени протеини или мазнини. Думите "животински протеин", написани в съставките, могат да означават всеки вид месо, което не е изброено конкретно - от мишка до слон.

В премиум клас котешката храна не трябва да има добавени оцветители, те са ненужни и се намират до голяма степен в по-евтините храни, за да заблудят котето, че похапва пресни зеленчуци или „истинско месо“. В съдържанието на храната за вашия домашен любимец трябва да видите месото (качествено, без странични продукти) като първа съставка, не забравяйте, че котките са истински месоядни животни.

Според специалисти, ако не е в първите пет съставки, значи храната не само, че не е преимуим, ами е много вероятно изобщо да не е качествена. Ако изберете храна за котки, която има зърнени храни, потърсете нещо различно от царевица, пшеница или соя. Хубаво е да знаете, че компанията, която продава храната, закупува съставките си и я произвежда сама.

Каква е препоръчителната дневна доза храна, която трябва да давате на котката си, за да й осигурите напълно здравословен начин на живот?

Това много зависи от големината на вашето коте. На всяка храна има препоръчителна доза на етикета ѝ. Винаги бъдете сигурни, че сте проверили етикета и давате храна спрямо него. Много вероятно е дневната доза да е изобразена с таблица и да е позиционирана над таблицата "състав". Много марки акцентират на разнообразието на съставките, вместо да акцентират на това какво точно влагат като състав.

Как най-успешно да преминем към друга храна за котката?

Важно е да не травмирате котката

Това е едно от първите условия, когато сменяте храната на вашето коте. Правете подмяната постепенно и смесвайте желаните храни. Бъдете сигурни, че ѝ набавяте всички полезни съставки във всяко хранене.

Какво трябва да знаете при избора на котешка храна?

В зависимост от етапа на развитието си, всяка котка има различни хранителни нужди. Например малките котенца се нуждаят от специална диета, за да поддържа растежа им. Те изразходват много енергия, затова храната им трябва да има високо съдържание на протеини и мазнини.

Без значение колко е голяма Вашата котка, котешката храна трябва да бъде здравословна и правилно балансирана. Само така ще можете да й предоставите всички хранителни вещества, от които се нуждае. Не се подвеждайте само по различните марки, а четете и етикетите, където са описани всички съставки. Така ще сте много по-полезни за здравето на вашето коте.

Най-добрият вариант е да изберете котешката храна въз основа на породата и възрастта на Вашата котка. Само така ще сте сигурни, че тя ще получи всичко, от което се нуждае.

N&D CAT DIGESTION QUINOA, LAMB - С АГНЕШКО И КИНОА

N&D CAT DIGESTION QUINOA, LAMB - С АГНЕШКО И КИНОА

14.00лв.

N&D QUINOA DIGESTION – Пълноценна храна за котки в зряла възраст с агнешко, киноа, копър, мента и ар..

ROYAL CANIN STERILISED 37

ROYAL CANIN STERILISED 37

12.00лв.

Пълноценна балансирана храна за кастрирани котки (от 1 до 7 години).Контрол на теглотоСлед кастриран..

ROYAL CANIN URINARY CARE

ROYAL CANIN URINARY CARE

13.00лв.

Пълноценна и балансирана храна за котки в зряла възраст- препоръчва се при поддържане на здрава урин..

ROYAL CANIN EXIGENT AROMA

ROYAL CANIN EXIGENT AROMA

13.00лв.

Балансирана и пълноценна храна за котки - Специално за котки с капризен апетит в зряла възраст над&n..

N&D CAT URINARY TRACT QUINOA, DUCK - С ПАТЕШКО И КИНОА

N&D CAT URINARY TRACT QUINOA, DUCK - С ПАТЕШКО И КИНОА

12.00лв.

N&D QUINOA URINARY с патешко месо – Пълноценна храна за котки в зряла възраст с патешко месо, киноа,..

N&D CAT VENISON, PUMPKIN, APPLE - С ЕЛЕНСКО, ТИКВА И ЯБЪЛКИ

N&D CAT VENISON, PUMPKIN, APPLE - С ЕЛЕНСКО, ТИКВА И ЯБЪЛКИ

12.00лв.

Venison&Apple Adult – Пълноценна храна за котки в зряла възраст с еленско месо, тиква и ябълки. Съст..

PURINA PRO PLAN DELICATE с OPTIRENAL - С ПУЕШКО

PURINA PRO PLAN DELICATE с OPTIRENAL - С ПУЕШКО

11.00лв.

Пълноценна суха храна, научно формулирана за капризни котки в зряла възраст с чувствително храносмил..

PURINA PRO PLAN ORIGINAL ADULT с OPTIRENAL - С ПИЛЕ 1.5кг

PURINA PRO PLAN ORIGINAL ADULT с OPTIRENAL - С ПИЛЕ 1.5кг

36.00лв.

Пълноценна суха храна, научно формулирана за котки в зряла възраст. Храната съдържа всички хранителн..

PURINA PRO PLAN ORIGINAL KITTEN С OPTISTART - С ПИЛЕ

PURINA PRO PLAN ORIGINAL KITTEN С OPTISTART - С ПИЛЕ

13.00лв.

Пълноценна суха храна, специално разработена за бебета котета.PURINA PRO PLAN ORIGINAL KITTEN с OPTI..

ROYAL CANIN HAIR&SKIN

ROYAL CANIN HAIR&SKIN

13.00лв.

Пълноценна балансирана храна за котки в зряла възраст - препоръчва се за поддръжка на здрави кожа и ..

ROYAL CANIN SENSIBLE 33

ROYAL CANIN SENSIBLE 33

13.00лв.

Пълноценна балансирана храна за котки в зряла възраст над 1 година - при чувствителна храносмилателн..

CHICOPEE CLASSIC NATURE LINE ADULT BEAUTY -  ЗА КОТКИ В ЗРЯЛА ВЪЗРАСТ, ЗА КРАСИВА КОЗИНА, СЪС СЬОМГА

CHICOPEE CLASSIC NATURE LINE ADULT BEAUTY - ЗА КОТКИ В ЗРЯЛА ВЪЗРАСТ, ЗА КРАСИВА КОЗИНА, СЪС СЬОМГА

20.00лв.

Храна за котка Chicopee Classic Nature Line Adult Beauty гарантира красива козина благодарение на съ..

Показани са 1 до 12 от 109 (10 страници)