Facebook Pixel

Суха храна за кучета - гранули

Много често хората си мислят, че отглеждането на куче е лесна работа. Истината е, че тези домашни животни се нуждаят не само от нашето внимание, но и от здравословна и балансирана диета. Ето защо е важно да изберем правилната храна за кучета.

Когато говорим за кучешка храна, трябва да имаме предвид, че някои любимци са по-претенциозни от други. И това, което е любимо за едно куче, за друго може да не представлява абсолютно никакъв интерес. Много е важно да познавате вкусовите предпочитания на вашето куче при избора на гранули. Освен това е важно и да изберете такава храна и добавки, които да му осугуряват здраве и достатъчно енергиен запас и то на добра цена.

Съветваме Ви, ако кучето Ви има здравословни проблеми да се посъветвате с ветеринарен лекар преди избора на суха храна за кучета. Най-вероятно той ще ви разясни кои съствки да избягвате.

Какво трябва да има в кучешката храна?

Балансираната кучешка диета трябва да включва подходящо количество минерали, витамини, някои незаменими аминокиселини (от протеини) и специфични незаменими мастни киселини. Тези компоненти са необходими за изграждането и поддържането на тъканта и провеждането на биологични реакции, като необходимите количества варират до известна степен в зависимост от етапа на живот на кучето и неговата порода (кученце, юноша, възрастен, бременност, старша възраст).

Протеин в храната за кучета

Като вид кучето е хищник, разред Carnivora. Някои членове на тази група имат абсолютната нужда от месо, докато други могат да оцелеят и на растителен протеин или комбинация с животински. Кучетата са всеядни животни и не е задължително диетата им да е направена само от месо. Поради хранителните им нужди и структурата на зъбите, така и чревния им тракт са се приспособили към всеядна диета. Храната им е възможно да бъде мног разнообразна.

Това означава, че при нормални обстоятелства кучетата могат да задоволят своите хранителни нужди, като ядат комбинация от растителна и животинска храна без значение коя порода са и каква им е възрастта. Източникът на протеини и мазнини е по-малко важен от качеството и смилаемостта на тези основни компоненти от диетата на кучето. Те могат да процъфтяват, дори и ако се хранят с правилно балансирана вегетарианска диета. От друга страна, изцяло месна диета би била небалансирана и няма да отговаря напълно на нуждите на кучето.

Зърно в храната за кучета

Повечето хора са чували, че зърнените култури са вредни за кучешкият стомах. Вярно ли е това обаче и има ли нови факти, за които не знаем? За да задоволят своите енергийни нужди, кучетата са еволюирали да използват протеини и мазнини като основни източници на енергия, но могат да използват и въглехидрати за енергия. Фактът, че храносмилателната система на кучето произвежда ензими, които са специфични за смилането на нишестета и захари, показва, че те са способни да усвояват въглехидратите. Въпреки това, сложните въглехидрати като зърнените храни са по-усвоими, когато са сготвени. Тоест спрямо всички нови проучвания, може да давате на вашето куче суха храна със сготвени въглехидрати и няма да има проблем.

Кучешка храна без зърно

Най-високият клас храни за кучета са без зърно и са с висока цена. Те са пригодени за животинки, чиито стомаси не понасят добре зърнените култури, като пшеница, царевица и соя. Ако обаче се използва зародиш от пшеница, соя и ориз, те не пречат на кучетата. Много често в дадени храни, които са с етикети "без зърно" се използват именно зародишите от зърното. Те се преработват по-лесно и притежават в състава си омега киселини. За щастие, ще ги откриете на добра цена.

Допълнителни съставки в кучешката храна

Ще видите как на много храни е добавена мазнина. Макар това да ухае изключително вкусно на нашето куче, възможно е да се появят проблеми със сърцето, така че нашия съвет е да избягвате твърде много мазнина в гранулите. Компаниите го правят това, за да ухае вкусно на кучето и да могат да продават продукта си на добра цена.

Освен различните типове месо в сухата храна за кучета често ще откриете и просо, картофи, миди и различни видове зеленчуци и яйца. В някой храни висок клас ще откриете бирена мая, билки, копър, ехинацея, шушулка от рожков, водорасли, куркума, лавандула, шипки, грах, боб, люцерна и др. Тяхната цена е малко по-висока.

Висок клас храна за кучета

Високият клас храна обикновено е и с по-висока цена. Най-изгодно е да потърсите храна за кучета, която е в по-голяма разфасовка, по този начин ще ви излезе малко по-изгодно. Сухата храна за кучета най-често е на чували по 2, 5, 11, 15 кг. Това се отнася както за ниския и средния клас, така и за високият клас суха храна. Не забравяйте, че освен храна и вода, трябва да давате и витамини от време на време на вашето куче.

Висок клас суха храна за кучета

Много лесно ще различите високия клас суха храна. Тя е с по-голям процент пресни съставки, включително и месо. Съдържа всички необходими хранителни вещества и за нула време може да навакса дефицитите в организма на вашия домашен любимец.

Суха храна за кучета

Кучешкото здраве се определя от качествената храна, която нашия домашен любимец приема. Ако си храним кучето с храна, която е богата на разнообразни съставки, то се очаква, че то ще е здраво и щастливо. Всички добавки и продукти, които откриете като витамини и минерали са на плюс за организма на кучето. Спрямо породата, различните животни имат нужда от различни добавки, например някои се нуждаят от по-голямо количество калции, докато подрастват. Това важи за големите и средните породи кучета, които трябва да изградят силна костна структура. Не забравяйте, че цялостното здраве на вашия домашен любимец трябва да е на първо място.

Хипоалергенна храна за кучета

Алергиите при кучетата са сравнително рядко наблюдавани, за това пък доста кучета страдат от непоносимост към някои храни. В случай на хранителни алергии и на непоносимост при домашните ни любимци обикновено има специфични протеини или протеинови съединения, които предизвикват алергичната реакция. Ето защо е важно кучешката храна за страдащите от алергия да не съдържа тези протеини.

Хипоалергенната храна за куче е формулирана точно по този начин - съдържа минимално алергенни вещества. Рецептите са без протеиновите структури, които са най-често срещаните причинители на алергии, като вместо това се използват алтернативни съставки. Хипоалергенната храна може да използва висококачествен протеин от насекоми, тъй като това е много рядко използван източник на протеин, който е идеален за производство на устойчива храна за домашния ни любимец, подходяща за страдащи от алергии.

Видове суха храна за кучета

Сухата храна за кучета се класифицира по много критерии. На първо място е по съдържанието ѝ и основната ѝ съставка. Например с пилешко, свинско, телешко, риба и др. След това може да се раздели и спрямо наършената възраст на вашия любимец - за новородени кучета, за подрастващи, вече пораснали и остарели. Освен това се разделя и на различни видове, които са съобразени със здравето на домашния любимец - против алергии, затлъстяване, камъни в бъбреците и тн. Освен това храната се разделя и на суха храна, паучове, както и на суха храна за малки кучета, за средни породи и за храна за кучета от големи породи.

Суха храна за малки кучета

Тя е различна от сухата храна за останалите кучета, заради размера на гранулите. Те са предвидени за малка захапка и лесно ядене. Малките кученца разполагат с по-малко възможности и в някои случай с по-остри зъбки. Освен това те се нуждаят от различно количество протеин и хранителни вещества от другите кучета.

Суха храна за големи кучета

Тя се характеризира с по-големи на размер гранули и състав съобразен за размера на породите. На всеки пакет суха храна за кучета от големи породи ще откриете таблица с грамаж. Трябва да знаете реалните килограми на вашето куче и килограмите, които се очаква то да достигне, ако е подрастващо. Спрямо тази информация, в таблицата ще откриете точно колко гранули да му давате.

Имайте предвид, че не е препоръчително да давате на големи кучета храна за малки и обратното. Естествено, ако това е единственият вариант да нахраните домашния си любимец, тогава го направете, но не го превръщайте в практика. Необходимите хранителни вещества няма да стигнат на кучето ви.

Гранули за капризни кучета

Кучетата, точно както и хората, имат предпочитания. Те разполагат с по-малко вкусови рецептори, но това не означава, че изобщо не разполагат с такива. Възможно е някои храни да им харесват повече от други. Ако и вашето куче си е харесало точно определен вид от сухата храна, тогава не му я сменяйте прекалено често. Ако пък то харесва суха храна за кучета от съставки, които вие не одобрявате, то тогава намалете количество от нея и я използвайте вместо бисквитки за обучения и награди, а не за основно ядене.

Гранули за възрастни кучета

Ще откриете изключително разнообразие от сухи храни, всякакви марки, съставки и разфасовки, когато започнете да проучвате кучешката храна. Не се плашете, всички хранителни продукти за вашия домашен любимец ще му осигурят адекватно задоволяване на глада. Ако вашето куче обаче има проблеми със здравето или вече е остаряло, трябва да намерите време и да проучите кои храни са най-подходящи за възрастта му. Почти всички марки предлагат храна за кучета на възраст, така че няма да ви е трудно да откриете храната, която да задоволи специфичните му нужди и то при най-различна цена.

Сухата храна се предлага в най-голям диапазон като цена. Ще откриете за 5-6 лв. килограма, както и за 20 лв. При всяко положение обаче се съобразете с кучето ви и с неговите нужди от хранителни вещества, преди да поръчате.

Гранули за подрастващи кучета

На определена възраст нашите четириноги приятели се нуждаят от определени хранителни вещества. Когато подрастват нуждите им са абсолютно различни спрямо тези на зрелите кучета. Сухата храна за подрастващи кучета има по-малко протеин и повече калции например. Съществуват и още редица особености спрямо породата куче. Някои марки дори имат по няколко различни вида само за подрастващи, за да може да се осигурят разнообразие от цена и вкус.

Какъв е правилният избор на гранули за кучета?

Най-важното при избора на гранули за кучета е да се съобразите с няколко основни фактора. Първият и най-важен е в какъв етап от развитието си е Вашето куче. Храните за кучета са 3 основни вида – puppy - до 1 година,  junior - между 18 и 24 месеца и аdult – за възрастни кучета. 

При избора на храна за кучета трябва да съобразите и породата, и размера на Вашия любимец. Например гранулите за кучета от големите породи са по-хранителни, задоволявайки енергийните им нужди.

Освен това, някои животни страдат от здравословни проблеми като диабет, наднормено тегло и други. Съответно храната за кучета, която купувате за тях трябва да е съобразена със съотвеното заболяване. 

Acana Adult Small Breed 6 KG

Acana Adult Small Breed 6 KG

85.00лв.

ХРАНАТА, КОЯТО ИЗБИРАТЕ ЗА ВАШЕТО КУЧЕ Е ЕДНО ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ РЕШЕНИЯ, КОИТО ВЗИМАТЕ.ACANA е раз..

ROYAL CANIN MEDIUM ADULT

ROYAL CANIN MEDIUM ADULT

50.00лв.

Пълноценна храна за кучета в зряла възраст от средни породи (от 11 до 25 кг) - от 12 месеца до 7 год..

ROYAL CANIN MEDIUM PUPPY

ROYAL CANIN MEDIUM PUPPY

59.00лв.

Пълноценна храна за кучета - специално за подрастващи кучета от средни породи (тегло в зряла възраст..

ROYAL CANIN MEDIUM STARTER

ROYAL CANIN MEDIUM STARTER

60.00лв.

Пълноценна храна за кучета - Средни породи кучета. тегло на възрастно куче между 11 и 25 кг по време..

ROYAL CANIN MAXI PUPPY

ROYAL CANIN MAXI PUPPY

59.00лв.

Пълноценна храна за кучета - специално за подрастващи кучета от едри породи (тегло в зряла възраст о..

ROYAL CANIN MAXI ADULT 5+ години - 15кг

ROYAL CANIN MAXI ADULT 5+ години - 15кг

162.00лв.

Пълноценна храна за кучета в напреднала възраст от едри породи (от 26 до 44кг.) - над 5 години.Подпо..

ROYAL CANIN MAXI ADULT, 15кг

ROYAL CANIN MAXI ADULT, 15кг

157.00лв.

Пълноценна храна за кучета в зряла възраст от едри породи (тегло между 26 и 44 кг) - oт 15 месеца до..

Acana Grass-Fed Lamb 11.4 KG

Acana Grass-Fed Lamb 11.4 KG

155.00лв.

ХРАНАТА, КОЯТО ИЗБИРАТЕ ЗА ВАШЕТО КУЧЕ Е ЕДНО ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ РЕШЕНИЯ, КОИТО ВЗИМАТЕ.ACANA е раз..

Acana Grasslands 11,4 KG

Acana Grasslands 11,4 KG

165.00лв.

ХРАНАТА, КОЯТО ИЗБИРАТЕ ЗА ВАШЕТО КУЧЕ Е ЕДНО ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ РЕШЕНИЯ, КОИТО ВЗИМАТЕ.ACANA е раз..

Acana Puppy Small Breed 6KG

Acana Puppy Small Breed 6KG

83.00лв.

ХРАНАТА, КОЯТО ИЗБИРАТЕ ЗА ВАШЕТО КУЧЕ Е ЕДНО ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ РЕШЕНИЯ, КОИТО ВЗИМАТЕ.ACANA е раз..

PRO PLAN LARGE ATHLETIC ADULT с OPTIDIGESTION - ЗА КУЧЕТА ОТ ЕДРИ ПОРОДИ, С АГНЕШКО, 14КГ.

PRO PLAN LARGE ATHLETIC ADULT с OPTIDIGESTION - ЗА КУЧЕТА ОТ ЕДРИ ПОРОДИ, С АГНЕШКО, 14КГ.

147.00лв.

Пълноценна суха храна, специално разработена за кучета в зряла възраст от едри породи.OPTIBALANCE™ е..

PRO PLAN NATURE ELEMENTS DEFENSE SMALL&MINI ADULT- ЗА КУЧЕТА ОТ ДРЕБНИ ПОРОДИ, С ГОВЕЖДО

PRO PLAN NATURE ELEMENTS DEFENSE SMALL&MINI ADULT- ЗА КУЧЕТА ОТ ДРЕБНИ ПОРОДИ, С ГОВЕЖДО

15.00лв.

Пълноценна суха храна за кучета в зряла възраст от дребни породи, която спомага за поддържането на с..

Показани са 1 до 12 от 228 (19 страници)