Видове зърнени храни в кучешката храна – част първа

Много специалисти препоръчват в кучешката храна да има колкото се може по-малко зърно.
Видове зърнени храни в кучешката храна – част първа
Какви обаче са зърнените култури, които най-често се добавят към сухата кучешка храна и кои от тях са истински полезни за кучето, нека да видим по-долу.

ЕЧЕМИК
Ечемикът обикновено се използва в храната за кучета под различни форми. Веднъж приготвен, се усвоява лесно от кучетата и осигурява изобилие от фибри и няколко микроелемента, включително селен и мед. Пълнозърнестият ечемик е най-добрата форма, тъй като запазва повечето от хранителните си вещества. При хората ечемичният глутен е посочен като проблемна съставка, така че ако търсите храна без глутен, вероятно би било най-добре да избягвате ечемика, както и пшеницата.

ЗЪРНЕНИ ХРАНИ
Общият термин „зърнени храни“ може да се отнася за всеки продукт от всяка зърнена култура, включително пшеница, ориз, овес, ечемик, царевица и др.

Въпреки че терминът „зърнени храни“ привлича много критики, трябва да се отбележи, че той не означава непременно наличието на нискокачествени съставки, тъй като обхваща всички зърнени храни, от най-добрите до най-лошите. Например, някои производители на кучешки храни използват широки термини като този, за да не издадат своята „тайна формула“, а някои вносни храни изброяват много висококачествени зърнени храни, просто защото законите или обичаите в тяхната страна са различни. Възможно е обаче и терминът да се използва за много нискокачествени зърнени продукти, включително някои, които са много лоши в хранително отношение и други, които са свързани с диетична непоносимост. Освен това, тъй като видът на зърнените култури не е посочен, производителите могат да променят своя източник на зърно между партидите в зависимост от това, което е налично в момента.

Тъй като е невъзможно да се знае какво означава „зърнени храни“, бихме ви предложили да приемете най-лошото и да избягвате храни, на които е написано само това в състава. Това е особено важно, ако вашето куче е предразположено към непоносимост, защото идентифицирането и елиминирането на проблемните съставки е невъзможно, освен ако не знаете точно какво има в храната му.

Видове зърнени храни в кучешката храна – част първа

ЦАРЕВИЦА
Царевицата се използва широко в сухите храни за кучета като алтернатива на ориза, овеса и ечемика. От всички зърнени храни, царевицата със сигурност е сред най-противоречивите съставки и има еднакво количество критици и поддръжници. Трябва обаче да се каже, че много от най-ревностните поддръжници на царевицата са от индустрията за храна за домашни любимци. Те твърдят, че царевицата е качествен, хранителен източник на въглехидрати със сравним хранителен профил със зърнени храни като овес и ечемик.

Критиците на царевицата, от друга страна, твърдят, че тя е по-трудна за храносмилане за кучетата и следователно е много по-вероятно да доведе до непоносимост и алергии. Много кучешки диетолози и някои ветеринари препоръчват да се избягва изцяло.

ЦАРЕВИЧЕН ЗАРОДИШ
Подобно на пшеничния и оризовия зародиш, царевичният зародиш е частта от зърното, която ще порасне в новото растение. В сравнение с цялото царевично зърно, зародишът е малък и съставлява само около 10% от общото тегло, но съдържа по-голямата част от не-въглехидратните хранителни вещества на зърното, включително много високо ниво на етерични омега-6 масла и други здравословни ненаситени масла заедно с добра доза витамин Е, А и К.

Много кучешки диетолози смятат, че въглехидратите в царевицата са по-трудни за смилане от тези в много други зърнени храни, което ги прави по-склонни да доведат до диетична непоносимост. Царевичният зародиш, от друга страна, не включва нишестения ендосперм (източник на почти всички въглехидрати и глутен в зърното), което го прави много по-малко вероятно да доведе до някаква нежелана реакция.

ЦАРЕВИЧЕН ГЛУТЕН
Царевичният глутен (понякога наричан царевично глутеново брашно) е страничен продукт от преработката на царевица и може да се използва за допълване на протеиновите нива в храните за кучета, обикновено като алтернатива на по-скъпите месни протеини. За съжаление, протеинът от царевичен глутен не е толкова лесен за смилане от кучетата като протеина от месни източници и в резултат на това може да доведе до здравословни проблеми като кожни проблеми и хиперактивност. Поради тази причина бихме препоръчали да избягвате царевичния глутен, особено при чувствителни кучета.

ПРОСО
Просото е зърно, което е сравнително лесно за храносмилане от кучетата и е богато на витамини от група В, желязо и калий. Просото също не съдържа глутен и затова е полезен избор на въглехидрати за хипоалергенни диети.

ОВЕСЕНИ ЯДКИ
Овесът се използва много широко в храните за кучета. Те са добър източник на диетични фибри, както и множество микроелементи, включително манган, селен, витамин В1, магнезий и фосфор. Веднъж приготвен, овесът се усвоява сравнително лесно от кучетата.

pexels helena lopes 4009986
Combined Shape

Tags

What do you think?

Свързани Статии