Видове месо в сухите храни за кучета – част втора

Както всички други меса, така и свинското може да го срещнете като „прясно свинско“ (прясно свинско, обезкостено свинско, прясно приготвено свинско) или като предварително приготвено, сухо месо (свинско брашно, сушено свинско, дехидратирано свинско). Когато съставката е посочена просто като „свинско“, обикновено се има предвид прясно.
pexels helena lopes 4009986

МЕСО И ЖИВОТИНСКИ ПРОДУКТИ
Според европейското законодателство „месо и животински производни“ се определя като „всички месести части от заклани топлокръвни сухоземни животни, пресни или консервирани чрез подходяща обработка, както и всички продукти и производни от преработката на кланичния труп или части от кланичния труп на топлокръвни сухоземни животни”. Очевидно това е много свободно понятие и не дава никакви улики за това какви части или дори какви животни се използват.

Трябва да отбележим, че наличието на тази съставка на етикета на чувала за храна не е непременно лошо нещо, тъй като обхваща всички меса, от най-добрите до най-лошите. Например, някои производители на добри храни използват широки термини като този, за да не издадат свята „тайна формула“, а някои вносни храни изброяват много висококачествено месо като „месо и животински продукти“ просто защото законите или обичаите в тяхната страна са различни.

Понякога обаче терминът може да се използва за много нискокачествени животински продукти, включително някои, които са много лоши в хранително отношение. Освен това, тъй като видът не е посочен, производителите могат да променят източника на месо между партидите в зависимост от това, кое е налично в момента.

Проблемът с широките, неясни термини като този е, че просто не знаете какво точно се има предвид. Ако вашето куче е предразположено към непоносимост към храна, със сигурност е разумно да се откажете от „месото и животинските производни“ и всички други неспецифични съставки.

СВИНСКО МЕСО

Както всички други меса, така и свинското може да го срещнете като „прясно свинско“ (прясно свинско, обезкостено свинско, прясно приготвено свинско) или като предварително приготвено, сухо месо (свинско брашно, сушено свинско, дехидратирано свинско). Когато съставката е посочена просто като „свинско“, обикновено се има предвид прясно.

Въпреки че някога свинското месо се е смятало за проблемна съставка за кучета, сега то е широко признато като добър, много вкусен източник на месо. Въпреки това, той все още рядко се среща в храните за кучета, което го прави „нов протеин“ за много кучета. Това може да направи храните на базата на свинско месо особено полезни за предразположени към алергии кучета, тъй като е невъзможно да сте алергични към храна, на която никога не сте били изложени.

Свинското месо, подобно на повечето меса от бозайници, обаче съдържа и по-високи нива на пурини и други минерали (особено във формата на „брашно“ поради по-високото съдържание на кости), които е най-добре да се избягват при кучета с уринарни инфекции.

Chlorine and chemicals

Невареното свинско също носи по-висок риск от паразитна инфекция, отколкото повечето меса. При сухите, консервирани и всички други варени търговски храни за кучета няма опасност от паразити.

Както при всички видове меса, качеството на свинското месо, използвано в храните за домашни любимци, може да варира значително, така че за повече подробности относно свинското, което се намира в храната на вашето куче, моля, свържете се директно с производителя.

МЕСО ОТ ДОМАШНИ ПТИЦИ

Месото от домашни птици е среднокачествена съставка, но все пак е подходяща за набавяне на хранителните вещества. Освен това и е малко вероятно да причини стомашни проблеми. В храната за домашни любимци, домашните птици могат да се използват като прясно месо (прясно птиче месо, обезкостени домашни птици, прясно приготвени домашни птици) или като предварително приготвено, сухо месо (брашно от домашни птици, сушени домашни птици, дехидратирани домашни птици). Когато съставката е посочена просто като „птиче месо“, обикновено се има предвид прясната форма.

Като хранителна група, домашните птици осигуряват висококачествен, сравнително евтин източник на много вкусен протеин. Категорията включва продукти от всякакви домашни птици като пиле, пуйка или патица. Тъй като терминът „птиче месо“ не уточнява от кои животински видове произхожда месото, много кучешки диетолози не харесват храни, в които така е описано съдържанието. Двусмислените термини като домашни птици позволяват на производителя да променя рецептата от партида на партида и затрудняват идентифицирането на проблемни храни при кучета, които са склонни към непоносимост към някоя храна.

Както при всяко месо, качеството на домашните птици, използвани в храните за домашни любимци, може да варира значително, така че за повече подробности относно домашните птици, намиращи се в храната на вашето куче, моля, свържете се директно с производителя.

ЗАЕШКО МЕСО
В храната за домашни любимци заешкото може да го срещнете като прясно месо (прясно заек, обезкостен заек, прясно приготвен заек) или като предварително приготвено сухо месо (заешко брашно, сушен заек, дехидратиран заек). Когато съставката е посочена просто като „заешко“, обикновено се отнася до прясната форма.

Въпреки че, както всички видове меса, качеството на заека, използван в храните за домашни любимци, може да варира, той обикновено се счита за отличен източник на месо за кучета. Той е чудесен източник на протеини, той е много усвоим и е напълно био-подходящ – т.е. много наподобява естествената диета на кучето.

Заешкото месо се използва сравнително рядко в храните за кучета, което го прави „нов протеин“ за много кучета. Това може да направи храните на базата на заешко особено полезни за предразположени към алергии кучета. Зайците, използвани в храната за домашни любимци, могат да бъдат отглеждани или уловени от дивата природа.

ШКЕМБЕ

Точно като останалите храни и шкембето ще го срещнете в няколко форми – прясно месо от шкембе (прясно шкембе, прясно приготвено шкембе) и предварително приготвена суха храна (шкембе, изсушено шкембе, дехидратирано шкембе). Шкембето е стомахът на преживните животни – обикновено от крави, но също и от овце, кози, прасета и елени. То е много хранително и лесно за смилане от кучетата. Шкембето е богато на протеини и мазнини и е добър източник на етерични масла.

„Зелено шкембе“ е шкембе, което не е почистено, избелено или обработено по друг начин. Зеленото шкембе е уникално, защото съдържа високи нива на пробиотици, включително благоприятни бактерии и храносмилателни ензими, които могат да бъдат изключително полезни за храносмилането на кучето.

ПУЕШКО МЕСО
Когато съставката е посочена просто като „пуешко“, обикновено се има предвид прясната форма. Може да срещнете прясното пуешко и като прясна пуйка, обезкостена пуйка, прясно приготвена пуйка. Освен това пуешкото може да е и предварително приготвена суха месна храна (пуешко брашно, сушено пуешко, дехидратирано пуешко).

То е с по-ниско съдържание на калории и мазнини от пилешкото и затова често се използва в сухи храни за леки диети, например за възрастни кучета.

ЕЛЕНСКО МЕСО
В съдържанието на сухата храна за кучета ще срещнете еленското месо като прясно месо (прясно еленско, обезкостено еленско, прясно приготвено еленско) или като предварително приготвено, сухо месо (еленско брашно, сушено еленско месо, дехидратирано еленско месо). Когато съставката е посочена просто като „еленско месо“, обикновено се отнася към прясната форма.

Еленското месо е общият термин за месо от елен. По-голямата част от еленското месо, което се използва в европейските храни за домашни любимци, идва от Нова Зеландия, но поради глобалния недостиг цената на еленското месо се е повишила през последните няколко години, което го прави един от най-скъпите варианти за месо в храните за кучета. Еленското месо е много вкусно за кучетата и е добър източник на витамини от група В.

Червените меса като еленско месо обаче съдържат по-високи нива на трансмазнини и холестерол, които трябва да бъдат сведени до минимум, ако кучето ви има анамнеза за здравословни проблеми. Червените меса също съдържат по-високи нива на пурини и други минерали (особено във формата на “брашно” поради по-високото съдържание на кости), които най-добре се избягват при кучета с уринарни инфекции.

Combined Shape

Tags

What do you think?

Свързани Статии