Видове месо в сухите храни за кучета – 1 част

Сухите храни за кучета са изключително удобен и в същото време питателен начин за набавяне на всички необходими за здравето на нашите любимци вещества. Гранулите не цапат, не се нуждаят от допълнителна подготовка и освен това кучетата ги обожават. Ще ви разкажем подробно какво точно месо може да има в сухата храна за кучета, за да може следващия път, когато поръчвате храна за вашето куче да знаете точно с какво го храните. Нека да започваме.

kuche chaka suha hrana za kucheta ot govezhdo

ГОВЕЖДО И АГНЕШНО МЕСО

В храната за домашни любимци говеждото и агнешкото може да ги срещнете като прясно месо (прясно говеждо, обезкостено говеждо, прясно приготвено говеждо) така и предварително приготвено  (сухо говеждо месо, телешко, сушено говеждо, дехидратирано говеждо). Съответно – прясно агнешко, обезкостено агнешко, прясно приготвено агнешко или приготвено (сухо агнешко месо, агнешко, сушено агнешко, дехидратирано агнешко). Когато съставката е посочена просто като „говеждо“ или „агнешко“ на етикета на храната, обикновено се отнася до прясната форма.

Въпреки че качеството на говеждото месо, използвано в храните за домашни любимци, може да варира, то обикновено се счита за силно смилаема храна и е много вкусен източник на месо за кучета. В миналото някои производители на храни за домашни любимци са етикетирали говеждото месо като проблемно месо за кучета, но е трудно да се намерят солидни доказателства за този факт.

Червените меса, каквито са и говеждото и агнешкото, обаче съдържат по-високи нива на холестерол, които трябва да бъдат сведени до минимум, ако кучето ви има здравословни проблеми. Червените меса също съдържат по-високи нива на пурини и други минерали (особено във формата на „брашно“ поради по-високото съдържание на кости), които е най-добре да се избягват при кучета с уринарни инфекции.

КОСТНО БРАШНО (СМЛЕНИ КОСТИ)

Костното брашно или смлените кости се добавят към някои храни за кучета като естествена добавка от калций и фосфор. Произходът на костното брашно обаче може да бъде неопределен, тъй като може да дойде от всяко животно, така че ако кучето ви има непоносимост към определено месо, костното брашно вероятно е най-добре да се избягва като съставка.

ПИЛЕШКО МЕСО

На етикета на сухата храна за кучета, пилето може да е написано като прясно месо (прясно пиле, обезкостено пиле, прясно приготвено пиле) или като предварително приготвено, сухо месо (пилешко брашно, сушено пиле, дехидратирано пиле). Когато съставката е посочена просто като „пиле“, това обикновено се отнася до прясната форма.

Пилешкото месо е най-популярното месо, което се слага в сухата храна за кучета. То е много вкусно, сравнително евтино и е отличен източник на протеин. За повечето кучета пилешкото е много лесно за смилане, но широкото му използване в кучешки храни е довело до по-висок процент на непоносимост към пилешко, отколкото към всяко друго месо, така че ако кучето ви е особено предразположено към пилешкото, то няма да не е най-добрият избор.

Както при всяко месо, качеството на пилето, използвано в храните за домашни любимци, може да варира значително, така че за повече подробности относно пилешкото, което се намира в храната на вашето куче, моля, свържете се директно с производителя.

hrana za kucheta s mnogo razlichni vidove meso

ХИДРОЛИЗИРАНИ ЖИВОТИНСКИ ПРОТЕИНИ

Протеините се образуват от дълги вериги от аминокиселини. Чрез използване на ензими и киселини за извършване на процес, наречен хидролиза, тези вериги могат да бъдат разбити на техните съставни части. Полученото вещество, което се нарича протеинов хидролизат, хидролизирани протеини или просто смлян протеин, след това се изсушава чрез пулверизиране, за да се образува прах, който може да бъде полезен в храната за домашни любимци по редица причини. Първата и най-често срещана употреба е като подобрител на вкуса, тъй като хидролизираните протеини са склонни да имат вкус и мирис много привлекателни за кучета.

Второ, докато определени цели протеини могат да предизвикат алергични реакции при някои кучета, много по-малките молекули на протеиновия хидролизат остават напълно неоткрити от имунната система, което ги прави идеални за кучета, които са силно предразположени към алергии. И последно, протеиновият хидролизат е полезен източник на относително евтини, но био-подходящи аминокиселини.

Най-често протеиновият хидролизат се получава от отпадъчни продукти от месната индустрия, които макар и да не са особено апетитни за хората, служат перфектно като основа за хидролиза. Някои компании отиват много по-далеч, използвайки месни съставки от по-висок клас или дори цели животни за своя протеинов хидролизат.

Въпреки че протеиновият хидролизат е несъмнено полезен, той привлича и много критики, особено от някои защитници на естественото хранене, които твърдят, че киселинните/ензимните реакции, които се използват за приготвянето му, всъщност не са „естествени“. Друга причина за безпокойство се крие във факта, че мононатриевият глутамат (MSG) може да се образува по време на хидролитичното разграждане на протеините. MSG е много ефективен подобрител на вкуса, който може да накара кучетата (и хората) да ядат много повече, отколкото е здравословно и по този начин да допринесе за затлъстяване при домашните любимци. Когато MSG се добавя към храни като част от протеинов хидролизат, не е необходимо да се декларира на етикета.

Както при всички месни съставки, винаги е по-добре да се уверите, че животинският вид е посочен на етикета, така ще можете да направите правилен избор на гранули. Това означава, че съставки като „усвояване на пилешки черен дроб“ или „рибен хидролизат“ са много по-добри от просто „смлян хидролизат“ или „месен хидролизат“.

Combined Shape

ПАТЕШКО МЕСО

В сухата храна за кучета патешкото месо може да е обозначено като прясно месо (прясна патица, обезкостена патица, прясно приготвена патица) или като предварително приготвено сухо патешко месо (патешко брашно, сушена патица, дехидратирана патица). Когато съставката е посочена просто като „патешко“, обикновено се отнася до прясната форма. Патешкото месо е добър източник на висококачествен протеин. Лесно е за храносмилане от кучетата, а също така има и добри резултати при тестове за вкус. Патешкото месо е добър източник на витамин А и В3, както и на няколко минерала. Както при всяко месо, качеството на патицата, използвана в храните за домашни любимци, може да варира значително, така че за повече подробности относно патицата, която се намира в храната на вашето куче, моля, свържете се директно с производителя.

ЧЕРЕН ДРОБ

В някои храни ще срещнете в съдържанието черен дроб. Хранителните свойства на черния дроб варират от вид до вид, но като цяло черният дроб е широко признат като изключително полезна, богата на хранителни вещества храна за кучета. Той е богат на витамин В12, витамин А, мед, фолиева киселина, рибофлавин и селен и съдържа добри нива на цинк, витамини С, В5 и В6, протеини, ниацин, фосфор и желязо. Той е лесно смилаем и много вкусен за кучетата.

Tags

What do you think?

Свързани Статии