Посрещане на ново куче в семейството

Планирате да увеличите семейството си и да си вземете куче? Нямате търпение да срещнете новия си приятел и да го въведете във Вашия дом? Изпълнени сте с вълнение, но и малко се притеснявате за неговата адаптация? А знаете ли, че предварителната подготовка може да спести на всички Ви много стрес и неприятни емоции? Тук е важно да не забравяте, че домашните любимци са не просто членове на семейството Ви, но и отговорност, която не можете да прехвърлите на друг. Затова е важно да знаете, че съжителството Ви ще е много повече от гушкане, игри и разходки.

Кучетата имат свой собствен характер, точно като хората и поведението им може да бъде различно в зависимост от ситуацията, в която са поставени. Вече сте избрали своя четироног приятел, но не знаете какво следва? В тази статия ние от Барс и Бела ще Ви споделим как трябва да се подготвите, за да посрещнете своето куче в семейството.

pexels helena lopes 4009986

Няма значение дали ще си вземете вече възрастно куче или малко кученце. Първата стъпка е да уточните каква храна му е давана до момента и да подсигурите същата и във Вашия дом.

Кучетата, особено бебетата, имат много деликатна храносмилателна система. По тази причина, ветеринарните лекари препоръчват да НЕ правите промени в диетата им, особено първата седмица. Това не само ще стресира Вашия домашен любимец, но и ще причини стомашно-чревни проблеми като диария, запек и други.

Затова, докато Вашият нов любимец се адаптира към семейството Ви, е добре да му давате храната, с която го е хранил старият му собственик. След като този период мине и се консултирате с ветеринар, можете да преминете към плавна смяна с друга храна.

Chlorine and chemicals

Втората стъпка е още преди да посрещнете своя четириног приятел у дома е да изберете ветеринарен лекар. Важно е да изберете такъв, защото незабавно след посрещането на Вашето куче, трябва да го заведете на първоначален преглед.

Идеята на това посещение е ветеринарният лекар да прегледа и установи цялостното здравословно състояние на Вашия нов домашен любимец. Той ще направи цялостен преглед и ще провери направени ли са необходимите ваксинации и обезпаразитяване. Освен това, ще направи паспорт и ще постави чип.

Обърнете внимание, че е важно да изберете специалист, на когото можете да се доверите. Негова роля ще е да Ви помогне да отгледате едно здраво и щастливо кученце. Затова е важно да спазвате стриктно всички насоки на Вашия ветеринарен лекар.

Съмнявате ли се за здравето на Вашия любимец, незабавно се свържете с ветеринар!

Третата стъпка е да подсигурите всичко в дома за Вашето ново куче. Тук някои хора, започват с обезопасяване на интериора. Това включва – премахване на растенията, които са токсични за животните, премахване на острите предмети, които ще бъдат в неговия обсег. И не на последно място – обезопасяване на всички прозорци, врати и огради. Ако живеете в къща, трябва да се уверите, че няма да може да изкопае дупка под оградата и да избяга.

Следва да купите всичко необходимо, за да му помогнете да се почуства у дома си по-бързо. Това включва място за спане и кът за отдих – тук може да заложите само на легло или да добавите удобни възглавници и одеяло. Не забравяйте да купите и купички за вода и храна, пелени, за да можете да приучите кучето към хигиенни навици, каишки, поводи, нашийници, козметика, гребени и четки.

Combined Shape
Продължаваме с четвъртата стъпка!

Тя е най-трудна, защото това е момента на приспособяване на кучето към новата среда и Вашето семейство. Ваша е задачата да откриете начин да намалите първоначалния стрес и да накарате Вашия любимец да се чувства комфортно в новия си дом.

Трябва да обърнете внимание и на приучването му към хигиенни и поведенчески навици. Тук социализирането на хора и животни е много важно. Съветваме Ви да не изпускате нервите си, когато Вашето куче е направило беля. Останете спокойни и наблегнете на езика на тялото си, жестовете и тона си.

Това са само малка част от съветите, които можем да Ви дадем. Следете нашия блог, защото скоро ще Ви разкажем повече за поведенческите и хигиенните навици.

Tags

What do you think?

Свързани Статии