Лято е! Какво трябва да знаете, за да отидете на почивка с вашето куче?

Нямате търпение да се насладите на безкрайните летни дни на брега на морето или бродейки из красивите пътеки на планината? Искате да включите всички членове на семейството в плановете, но не знаете дали е подходящо да вземете и Вашето куче?

Не оставяйте кучето си у дома! Създайте си незабравими спомени с Вашия четириног приятел това лято! Но преди да тръгнете да събирате багажа, в тази статия ще Ви дадем няколко важни съвета как да се подготвите за ваканция с Вашия любимец.

Не забравяйте – безопасността и комфортът на Вашия домашен любимец са много важни.

pexels helena lopes 4009986
Първата стъпка е да изберете дестинацията и дали ще почивате в България или извън страната.

Ако сте избрали дестинация извън България, много е важно да проверите всички документи на Вашето куче – паспорт и здравна книжка. Проучете дестинацията и изискванията, които имат към домашните любимци – ваксини и имунизации.

Не забравяйте, че колкото и да сте внимателни, Вашето куче може да избяга и да се загуби в непознатата страна. Ето защо е важно то да има микрочип, с който да може да се индентифицира. Добра идея е на каишката му да има и таг с неговото име и Вашата контактна информация – мобилен телефон и място, на което сте отседнали.

Все пак, ако любимецът Ви успее да изгуби каишката си, чрез микрочипа ветеринарните клиники и приюти ще могат да го сканират и да разберат как да се свържат с Вас.

Combined Shape
Втората стъпка е да изберете как ще пътувате – със самолет, влак, автобус или кола.

При пътуване с домашен любимец извън страната, трябва внимателно да проучите какво трябва да подготвите. Задължително първата стъпка е посещение при Вашия ветеринарен лекар за здравен сертификат. Той трябва да бъден издаден в рамките на 10 дни преди заминаването и да потвърди, че Вашето куче е здраво и ваксинирано.

Обърнете внимание – Европейският съюз и отделните държави може да имат различни изисквания към допускането на домашни любимци. Затова е добре да проучите внимателно какво трябва да подготвите.

Готови сте с избора си на дестинация и необходимите документи? Време е да се запознаете с нашите общи насоки при пътуване:

Отделете време за изберете подходящ хотел или ваканционно селище. Не забрявайте да питате дали приемат кучета.
Подгответе се така, че винаги да можете да осигурите прясна вода и хладно място за отмора на Вашия любимец.
Имайте предвид, че кучетата не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина за дълъг период от време. Това важи за най-горещите часове от деня – между 13 и 16 часа.
Не забравяйте козметиката. Вземете подходяща козметика, според породата и вида на косъма на Вашия четириног приятел. С нея ще се погрижите той да се чувства добре и да е поддържан.
Например – шампоан за ежедневна употреба за миене на лапичките и лесно цапащите се зони, спрей за разресване, гребен, четка, крем за напукани лапи и нос, лосион за почистване на уши и очи. Добра идея е да вземете щипка за вадене на кърлежи и противоалергични препарати, в случай че направи алергия към растения или насекоми.

Имайте предвид, че смяната на обстановката може да повлияе неблагоприятно на Вашето куче. Съветваме Ви да вземете пробиотик или друго в случай на разстройство.
По време на почивка могат да се случат инциденти. Бъдете подготвени, като сложите в багажа кислородна вода, разхлабително, активен въглен, в случай че погълне предмет и трябва да предизвикате повръщане.
Запасете се с храната, която консумира, защото в много населени места има ограничен избор от храни за животни и може да се наложи да си поръчате онлайн.
Проучете къде е най-близкия ветеринарен кабинет, за да знаете в случай на нужда.
Това са само някои от основните неща, които трябва да знаете преди да вземете кучето си с Вас. Ако сте избрали почивка на море, е добре да:

Проверите плажовете и заведенията, които допускат домашни любимци.
Приготвите подходяща козметика за къпане и разресване. Повечето кучета обичат да плуват в морето, затова не е желателно козината му да изсъхне със солена вода по нея. Задължително е да го изкъпете след това и да се погрижите за козината му.
Обърнете внимание, че НЕ трябва да позволявате на Вашия любимец да пие морска вода и да поглъща пясък. Това може да доведе не само до сериозен здравословен проблем, но и да раздразни стомаха му.

Надяваме се нашите съвети да са Ви били от полза и да изкарате незабравима почивка с Вашето куче.

Tags

What do you think?

Свързани Статии