Котешката храна трябва да съдържа животински протеин

Котките са месоядни животни и се различават значително от кучетата по отношение на хранителните си нужди. Какво означава това? Котките са месоядни животни и се различават значително от кучетата по отношение на хранителните си нужди. Какво означава това? На практика вашата котка е създадена от майката природа и задоволява хранителните си нужди чрез консумацията на голямо количество животински протеини и получава много по-малко хранителна подкрепа от растителни протеини (зърнени храни и зеленчуци). Това означава, че котките не разполагат със специфични метаболитни (ензимни) пътища и не могат да усвояват растителните протеини толкова ефективно, колкото животинските.
pexels helena lopes 4009986

НЕ ВСИЧКИ ПРОТЕИНИ СА ЕДНАКВИ
Протеините, получени от животински тъкани, имат пълен аминокиселинен профил. Аминокиселините са градивните елементи на протеините. Растителните протеини не съдържат пълния набор от критични аминокиселини, необходими на задължителните месоядни животни. Качеството и съставът на даден протеин се наричат също така негова биологична стойност.

Хората и кучетата могат да вземат аминокиселини и от растителния протеин и от тях да си набавят необходимото. Котките обаче не могат да го направят това. Ето защо хората и кучетата могат да живеят на вегетарианска диета, а котките – не. Имайте предвид, че вегетарианската диета за кучета не е препоръчителна също.

МАЛКО ИЗВЕСТНИ ФАКТИ ЗА КОТЕШКАТА ХРАНА
Тауринът е едно от най-важните хранителни вещества в месото, но липсва в растенията. Недостигът на таурин води до слепота и сърдечни проблеми при котките.

Протеините в сухата храна, която често е в голяма степен на растителна основа, не са равни по качество на протеините в консервираната храна, която е на месна основа. Затова протеините в сухата храна получават по-ниска оценка за биологична стойност.

Chlorine and chemicals

Тъй като растителните протеини са по-евтини от месните, компаниите за храни за домашни любимци имат по-висок марж на печалба, когато използват царевица, пшеница, соя, ориз и др.

Не толкова отдавна, през 80-те години на миналия век, котките ослепяваха и умираха от сърдечни проблеми доста често. В края на 80-те години на миналия век беше открито, че котките са изключително чувствителни към недостиг на таурин и нашите котки плащаха скъпо за това, че хората се отклониха толкова много от природната им храна.

Съществуват няколко ситуации, които могат да доведат до недостиг на таурин в храната, но една от тях е използването на храна, която разчита в голяма степен на растения (зърнени храни и др.) като източник на протеини. Въпреки това, днес много котешки храни имат в състава си синтетичен таурин, който добавя липсващото.

Що се отнася до общото количество протеини, съдържащи се в сухата и консервираната храна, процентното съдържание на протеините върху опаковката може да е заблуждаващо. На пръв поглед може да изглежда, че сухата храна има по-голямо количество протеини от консервираната, но това не е вярно на база сухо вещество, което отчита храната без водата. Повечето консервирани храни, изчислени на базата на сухото вещество, имат повече протеини от сухата храна. И не забравяйте, че дори и случаят да не е такъв, процентните стойности не показват цялата история. От решаващо значение е биологичната стойност на протеина.

Диетата е основата на здравето. Според повечето данни котките имат по-голям шанс за оптимално здраве, ако се хранят с консервирана храна (или балансирана домашна диета), вместо със суха храна.

Котките по своята същност имат ниска жажда и трябва да консумират вода *с* храната си. (Нормалната плячка на котката е 70 – 75% вода – вместо 5-10% в сухата храна.) Всички системи на пикочните пътища са много по-здрави с подходящо количество вода, протичаща през тях. Тоест паучовете, които съдържат голям процент вода се отразяват много по-добре на котетата.

Въглехидратите могат да нарушат баланса на кръвната захар/инсулина при котките.

Котките са строго месоядни, което означава, че са предназначени да получават протеина си от месо/органи, а не от растения.

ЗА ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Въпреки всички тези съвети доверете се на вашето коте, то само да ви покаже какво му е по-вкусно да похапва и на база на това, изградете диетата му.

Combined Shape

Tags

What do you think?

Свързани Статии