Котешка храна за перфектна и лъскава козина

Котешката козина е едно от най-отличителните неща при тези домашни любимци.

Котешката козина е едно от най-отличителните неща при тези домашни любимци.

Понякога обаче козината изгубва лъскавината си. Този сигнал може да бъде послание към вас, че вашият космат приятел не получава достатъчно от правилните хранителни вещества в диетата си. Протеините, мазнините, витамините и минералите са от съществено значение за поддържането на здравето на кожата и козината на една котка. За да разберете ролята на тези хранителни вещества, е важно първо да научите няколко неща за кожата и козината на любимеца ви.

Медицинските специалисти смятат, че целта на козината е да блокира различни замърсявания да попаднат върху тялото. Кожата пък прави точно обратното – задържа веществата в тялото ни. Водата и топлината са двете неща, които кожата на вашето коте му помага да задържи.

Козината се състои почти изцяло от протеин и ако диетата на вашия домашен любимец не съдържа достатъчно количество определени протеини, козината може да започне да губи блясъка си и дори да се осили скубането ѝ. Козината също така може да стане суха, слаба и чуплива.

Кожата, от друга страна, се състои и от неща, наречени „плоски клетки“. Това са клетки, които са подредени плътно една до друга. Клетките имат здрави мембрани, съставени от протеини и мазнини. Без подходящи количества от тези хранителни вещества в котешката храна, клетъчните мембрани могат да отслабнат, което може да позволи на водата да избяга. В този момент бактериите и вирусите могат да влязат по-лесно в тялото на вашата котка.

НЕЗАМЕНИМИ АМИНОКИСЕЛИНИ И МАСТНИ КИСЕЛИНИ
Аминокиселините са градивните елементи на протеините. Както животинските, така и растителните съставки могат да съдържат протеини, но тези, които се намират в храните от животински произход, обикновено съдържат всички незаменими аминокиселини, от които вашата котка се нуждае. Протеините на растителна основа могат да съдържат само някои незаменими аминокиселини. Следователно вашата котка се нуждае от животински протеини, за да постигне оптимално здравословно състояние.

Котешка храна за перфектна и лъскава козина

Мазнините също могат да бъдат намерени както в животински, така и в растителни съставки. Те са включени в клетките на кожата като мастни киселини. Има две основни мастни киселини за здравето на кожата и козината. Линоловата киселина поддържа състоянието на кожата и козината на вашата котка. Без достатъчно линолова киселина, вашият домашен любимец може да има суха козина, косопад, мазна кожа и дори повишена чувствителност към възпаления. Вашата котка също така се нуждае и от нещо, наречено арахидонова киселина, за да поддържа здравето на кожата и козината си.

И линоловата, и арахидоновата киселина са в групата на омега-6 мастни киселини. Тези есенциални мастни киселини се намират в животински тъкани като пилешка мазнина и в растителни масла, като тези, получени от царевица и соя.

Повечето търговски храни за котки съдържат повече от достатъчно количество омега-6 мастни киселини, но тъй като тялото на вашата котка може да преобразува тези мастни киселини в съединения, които насърчават възпалението на кожата, важно е да балансирате омега-6 с омега-3 мастни киселини киселини, които не предизвикват възпаления.

Омега-3 мастните киселини се намират в маслото от риба и някои растения, като рапица и лен. Вероятно сте чували и за значението на тези киселини за човешкото здраве. Научните изследователи са открили това, което според тях е идеалното съотношение на мастни киселини в храната за котенца. Това е 5-10 омега-6 мастни киселини за всяка 1 омега-3 мастна киселина. Този деликатен баланс изглежда помага на котките да постигнат здрава козина и кожа.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ
Витамините и минералите са еднакво важни за развитието и поддържането на кожата и козината на вашата котка. Най-добрият начин да осигурите тези хранителни вещества е като осигурите на котката пълноценна и балансирана диета, която съдържа подходящи количества от основните витамини и минерали. Най-добре е да направите това чрез храната, вместо да се опитвате да правите корекции с помощта на хранителни добавки.

Въпреки че диетата може да е виновна за лющещата се кожа и матовата козина на вашето коте, други фактори също действат. Освен хранителните дисбаланси, често срещаните причини за нежеланите промени във външния вид на кожата и козината включват и сезонни влияния и фактори, свързани със стареенето.

По отношение на сезоните, студеното време обикновено предизвиква вътрешни промени, които пък предизвикват растеж на гъста козина, чиято цел е да помогне да се задържа топлината и да предпазва от студения въздух. Когато времето се затопли, вашето коте премахва голяма част от дебелата, тежка козина.

Като малко коте, котката ви вероятно е имала мека пухкава козина, но с възрастта тя се е превърнала в по-груба козина. Бременните котки също така могат да получат промяна в състоянието на козината или загуба на повече козина от нормално. Точно както и при хората, козината на вашата котка, когато достигне по-старите си години, може да изтънее и стане по-груба. Може дори да побелее.

pexels helena lopes 4009986
Combined Shape

Tags

What do you think?

Свързани Статии