Консервирани храни и паучове – всички ползи за котките

Консервираната храна е чудесна за всички котки. Тя е питателна и вкусна за нашите меки домашни любимци. Консервираната храна дори намалява вероятността вашият мъжки котарак да получи уринарна обструкция.

Много хора използват консервите за котета и паучовете, като награда само при специални случай. Има обаче редица причини, по-добрият подход да е всъщност да храните котката ви ежедневно с консервирани храни. А гранулите и твърдите лакомства да останат за награди и игра. Можете например да използвате малко суха храна като лакомство или да я сложите в интерактивна играчка, за да може котето ви да ловува през целия ден. Тогава по-голямата част от дневния прием на калории ще идва от консервирана храна за котки с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати.

kotki yadat konservirana hrana za kotki

ЗАЩО ТОВА Е ТОЛКОВА ВАЖНО?

Основната причина котките да трябва да се хранят повече с консервирана храна за котки и паучове е хидратацията. Бъбреците им са наистина добри в концентрирането на урината си по време на ниска наличност на вода, но те вече не живеят в пустинята и няма нужда да преживяват този вид стрес. За съжаление, много котки се разхождат дехидратирани и са изложени на по-голям риск от развитие или влошаване на възпаление на пикочния мехур, запушване на уретрата и какво ли още не.

Така че, ако котката има възпален пикочен мехур или потенциално по-висока концентрация на минерали, които могат да се натрупат в камъни в бъбреците и да причинят възпаление или запушване, то тогава колкото повече вода преминава през бъбреците, пикочния мехур и пикочната система, толкова по-добре. Тогава по-лесно се изчистват камъчетата и възпаленията.

Точно като при нас, хората, водата помага за изхвърлянето на токсините. Тя е жизненоважна за всички тела, а консервираната храна е лесен начин котето ви да приема повече вода. Друга причина, поради която консервираната храна е предпочитана за хранене е, че идеалното блюдо за котката е мишка, а консервираната храна напомня на тази консистенция спрямо сухата храна.

Повечето сухи храни са пълни с въглехидрати и въпреки че котките могат да усвояват въглехидратите, са склонни да се справят по-добре с диети с по-високо съдържание на протеини и дори с повече мазнини.

Идеалният състав на макронутриенти за котки е около 50-60% протеин, 30-40% мазнини и по-малко от 10% въглехидрати. Диета, съставена от този тип съотношение, може да помогне за предотвратяване и борба със затлъстяването при котки, което също ще помогне за предотвратяване и на диабет.

Но дори ако котката ви има диабет, диета от консервирана високопротеинова и нисковъглехидратна котешка храна може действително да разреши проблема ѝ, самостоятелно или в комбинация с инсулин. Ако здравословното хранене продължи, много вероятно е след време котето да не се нуждае повече от инсулин.

Котките са месоядни, което означава, че трябва да ядат месо и не могат да оцелеят на вегетарианска и особено на веганска диета. Реалността е, че много котки дори почти не дъвчат гранулите си и няма значение дали им ги давате, за да си чистят зъбите с тях. Дори и да ги дъвчат от време на време, размерът на гранулите обикновено е толкова малък, че не се извършват много механични действия за правилното почистване на зъбите им.

Combined Shape

ОГРОМЕН АПЕТИТ

Ако имате малко коте, сега е моментът да го свикнете да яде консервирана храна, защото котенцата формират предпочитания и асоциации за текстурата на храната си от рано. Котка, която никога преди не е опитвала консервирана храна (или пък суха храна), не изпитва интерес към нея. Ако решите да променяте диетата домашния ви любимец и той вече не е бебе, то тогава е необходимо да се заредите с търпение.

Целта е просто да го накарате да се насочи в правилната посока. Бавно и с постоянство. Преди да махнете изцяло старата им храна, поставете консервираната храна близо до тях, за да я изследват.

Можете също така да използвате и някои трикове, за да направите консервираната храна за котки по-вкусна. Добавянето на малко допълнителна топла вода към нея не само ще увеличи хидратацията, но и ще я направи по-ароматна.

КОЛКО ДЪЛГО МОЖЕ ДА ПРЕСТОИ КОНСЕРВИРАНАТА ХРАНА, ИЗЛОЖЕНА НА ВЪЗДУХ?

Най-често отворена консервена кутия може да престои час или два на стайна температура. Реално обаче може да оставите храната в купичката 4 часа и тя все още ще бъде годна за похапване от вашата котка. Ако искате тя да бъде на разположение на котето ви още по-дълго време, тогава може да изкарате от консервата храната и да я замразите. След това като я извадите, тя ще се размразява още няколко часа и така ще може да изтрае от 6 до 8 часа на стайна температура.

pohapva hrana

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ПРАВИЛНАТА КОНСЕРВИРАНА ХРАНА ЗА ВАШЕТО КОТЕ?

Целта е да намерите това, от което вашата котка се чувства добре. Коя диета ѝ дава енергия, кара козината ѝ да блести, дава ѝ здрави изпражнения и не я кара да повръща? Всичко това е много важно и точно като хората, всяка котка е различна и има свои собствени предпочитания.

Също така е важно и поне веднъж годишно да водите котето ви на ветеринар и той да погледне как изглеждат бъбреците ѝ и какви са стойностите на черния дроб?

За съжаление, когато става въпрос за сравняване на консервирана и суха храна, това е като да се сравняват ябълки с портокали. Това, което трябва да направите, е да преобразувате процентите в консервираната храна в сухо вещество. Тогава можете да сравните макронутриентите, за да разберете дали получавате правилните 50-60% протеин, 30-40% мазнини и под 10% въглехидрати.

Tags

What do you think?

Свързани Статии