Какво трябва да знаете за обезпаразитяването?

Безкрайни слънчеви дни, споделени с домашния любимец навън сред природата. Много стопани си представят по този начин летните дни и забравят, че това е активният сезон за различни видове вътрешни и външни паразити. Бълхите и кърлежите са само някои от най-често срещаните външни паразити, които могат да създадат множество проблеми за Вашия любимец.

А знаете ли, че те дори могат да застрашат неговото здраве, защото са приносители на опасни зарази и заболявания? Да, точно така! И най-добрия начин да се погрижите за Вашите четириноги приятели е чрез редовното им обезпаразитяване. То спомага не само за премахване на вътрешни и външни паразити, но и за спиране на тяхното разпространение.

Чудите се на какъв вид обезпаразитяващи да заложите? Не бързайте да избирате, защото в тази статия ще Ви запознаем с различните видове обезпаразитяващи.

Преди да Ви ги представим е важно да уточним, че обезпаразитяването трябва да се случва винаги СЛЕД консултация с ветеринар. Причината е, че избраният продукт трябва да се съобрази с вида на животното, неговата възраст, килограми и здравословно състояние.

pexels helena lopes 4009986

Затова НИКОГА не обезпаразитявайте любимеца си преди да сте се консултирали с ветеринарен лекар.

Ако вече сте го направили, е време да се опитаме да Ви помогнем да откриете подходящия продукт за обезпаразитяване.

Препарати само за външно обезпаразитяване

За разлика от вътрешните паразити, външните лесно могат да се видят от стопаните по козината и кожата на животното. Това най-често са кърлежи, бълхи, въшки и комари, които предизвикат раздразнения по кожата, силен сърбеж и зачервяване.

Най-разпространените средства за външно обезпаразитяване са:

– Противопаразитни каишки – изключително лесни за употреба и имат дълъг период на действие – до 3 месеца. Премахват и защитават Вашия любимец от всички външни паразити.

– Таблетки – идеята при тях е Вашият домашен любимец да ги погълне. Имат много бърз ефект, ако животното е засегнато от паразити и ефектът им продължава от 1 до 2 месеца.

– Капки – поставят се на врата на животното, за да не може да ги достигне и оближе. Ефектът им трае 1 месец и след това трябва да се поставят отново.

Препарати само за вътрешно обезпаразитяване.

Когато става въпрос за вътрешни паразити, няма как да сте сигурни на 100% дали любимецът Ви не е засегнат от тях. Най-добрият метод да разберете е чрез изследване.

Най-опасните вътрешни паразити за животните са няколко вида червеи като глисти, тении, гиардиите и дирофилариите. В зависимост от техния вид, те могат да причинят редица проблеми – загуба на тегло, отказване на храна, стомашни неразположения, ленивост, отпадналост и общи неразположения. Затова е важно да следите тези симптоми и да реагирате веднага при появата им.

Най-разпространените препарати за вътрешно обезпаразитяване са под формата на таблетки. Тяхната цел е да помогнат на любимеца Ви да изхвърли паразитите извън тялото си.

Комбинирани за вътрешно и външно обезпаразитяване.

В последните години все повече стопани търсят комбиниран начин за обезпаразитяване, за да намалят стреса на своите любимци. Именно по тази причина, на пазара можете да откриете разнообразни методи за вътрешно и въшно обезпаразитяване.

Най-често се срещат под формата на таблетки, но различните производители могат да предложат разнообразие от решения.

Освен според вида си, обезпаразитяващите средства се различават по продължителността на действието си – едномесечни, двумесечни, тримесечни и други.

Ние Ви съветваме винаги да обръщате внимание на описанието и инструкциите на опаковката. Така ще сте сигурни, че ще осигурите на Вашия любимец най-добрата грижа и защита.

Не пропускайте да разгледате и нашия онлайн магазин. В него ще откриете разнообразие от продукти за вътрешно и външно обезпаразитяване.

Combined Shape

Tags

What do you think?

Свързани Статии