Как да изберете подходяща порода куче за вашето семейство?

Мечтаете за куче от години и мислите, че сега е подходящият момент да си вземете? Все още не знаете каква порода ще пасне най-добре на Вас и семейството Ви?

Тук е много важно да знаете, че домашните любимци не са просто незаменима част от семейството Ви, а и отговорност. Като техен стопанин, Вие отговаряте за тяхното здраве и щастие. Затова много е важно да сте сигурен, че сте готови за това предизвикателство.

В тази статия няма да Ви споделяме най-популярните породи. Вместо това ще Ви обърнем внимание на нещата, които трябва да проучите преди да изберете своя нов най-добър приятел.

Не забравяйте- всички животни са изключително сладки, докато са малки. Но това не означава, че ще останат със същите размери, когато пораснат. По тази причина, ветеринарните лекари съветват да направите проучване преди да вземете окончателно решение.

Нека да започнем от самото начало!

pexels helena lopes 4009986

Първа стъпка – обърнете внимание на Вашето жилище и неговата големина. Защо е важно това? Много просто – малките породи лесно могат да се приспособят както към големи пространства, така и към по-малки. По тази причина, много хора ги избират за своите градски жилища.

Докато големите кучета се нуждаят от по-голямо място. Те няма да се чувстват удобно в малък апартамент, където не могат да си играят и да тичат на воля. Къщите с двор са по-подходящи за отглеждането им, защото им осигуряват достатъчно пространство.

Втората стъпка е да помислите дали е подходяща средата във Вашето семейство за отглеждането на куче. От значение е колко голямо е Вашето домакинство, имате ли бебета или по-големи деца, които изискват Вашето внимание.

Задължително трябва да помислите и колко време бихте отделили на домашния си любимец на ден. Става въпрос не само за ежедневните разходки, но и за времето, в което ще можете да го обучавате на поведенчески и хигиенни навици.

Ако сте избрали да си вземете малко кученце, трябва да осигурите достатъчно присъствие у дома. Първите няколко седмици от живота му при Вас ще бъдат ключови за неговото възпитание. Запасете се с търпение, защото отглеждането и възпитанието му ще отнеме време. Трябва да се съобразите и с това дали имате деца, каква е тяхната възраст и заетостта на членовете на Вашето семейство. От значение са и физическите условия на Вашия апартамент или къща.

Ако сте избрали да осиновите вече възрасттно куче, трябва да предвидите, че смяната на средата ще бъде стресова за него. Първите няколко седмици ще бъдат време за адаптация на новото място и приспособяване към Вашето семейство. Важно е да му отделите време и да му покажете, че сте готови да му осигурите цялата си любов и грижи.

Combined Shape
Третата стъпка - да проучите различните породи.

Породи като Йоркширски териер, Ши цу, Пудел, Померан, Немски шпиц изискват да им отделите много време и средства за поддържане на добрия външен вид на козината им. Препоръчва се използване на професионални услуги в груминг салони, които трябва да се правят редовно. Това е свързано с допълнителни разходи за отглеждането им.

Породи като Лабрадор ретрийвър, Голдън ретрийвър, Кокер шпаньол, Кавалер Кинг Чарлз шпаньол, Джак Ръсел териер и Чихуахуа са много подходящи за семейна среда. Те не изискват редовна поддръжка на козината и са подходящи за отглеждане заедно с деца.

Ако търсите да си вземете порода, подходяща за пазач или с ловна цел, най-подходящи са Сетер и Немска овчарка.

Не забравяйте, че освен характера и особеностите на породата, необходимо е да проучите и най-честите заболявания, които са специфични за нея. Например най-проблемната порода е френски булдог, а други са по-чувствителни като Йоркширски териер, Бигъл, Померан и Немски шпиц.

Това са само някои от основните неща, които трябва да проучите. Ако имате повече въпроси, ние Ви съветваме да се консултирате с ветеринарен лекар. Той ще Ви помогне да вземете най-доброто решение за Вашето семейство.

Tags

What do you think?
Related Articles