Груминг и Здрави Уши: Как и Кога да Почиствате Ушите на Вашето Куче

Много от собствениците на кучета често се питат – “Трябва ли да почиствам ушите на кучето си?”. Краткият отговор е – “Да!”. Понякога това може да е предизвикателство както за стопанина, така и за четириногият му приятел. Затова в следващите редове ще ви разкажем малко повече относно – “Как? Кога? и Защо?” е нужно да го правите.

Някои породи кучета (джак ръсел териер, хъски, немска овчарка) са със здрави и чисти уши, като при тях почистването е по-рядко. Докато други породи (басет, кокер шпаньол, пудел, лагото, ши-тцу) са предразположени към замърсяване, поради дългите уши и недобрата им вентилация, което изисква по-често почистване, за да се избегне появата на ушни инфекции.

Проверката за замърсяване в ушите е нещо, което трябва да се извършва регулярно и/или като част от неговата груминг процедура. Кучето Ви може да се наслаждава при почистване на ушите, ако те не са зачервени, чувствителни на допир и с неприятна миризма. А ако са с един или няколко от изброените симптоми най-вероятно се касае за ушна инфекция.

ЗАЩО Е ВАЖНО ДА СЕ ПОЧИСТВАТ УШИТЕ НА ДОМАШНИТЕ ВИ ЛЮБИМЦИ?

Анатомичната структурата на ушният канал при кучетата е специфична, затова образуваната мръсотия в дълбочина не може да се самопочисти без помощ. При прекалено голямо количество тя води до сърбеж и възпаление на самото ухо.

КОГА ДА ПОЧИСТИТЕ УШИТЕ НА КУЧЕТО СИ?

Някои кучета изискват по-често почистване взависимост от порода, начин на хранене и отглеждане. Както и ако често плува или замърсява ушите си. Ушите на кучето Ви трябва да са сухи и добре вентилирани. Ако забележете неприятна миризма идваща от ушите или клатене на главата по-често от обикновено е време за почистване. При зачервени, възпалени или болезнени на допир уши най-вероятно се касае за ушна инфекция, паразити, алергия и/или чуждо тяло в слуховият канал. В такъв случай непременно се свържете с ветеринарен лекар, който да прегледа любимецът Ви.

ЗАБЕЛЕЖКА: Прекалено честото почистване може да предизвика раздразнение!

КАК И С КАКВО ДА ПОЧИСТИТЕ?

За най-добри резултати поръчайте един от двата препарата по-горе. В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не използвайте кислородна вода или спирт. Те са изключително дразнещи ушната лигавица,особено ако е възпалена или с язви по нея. Най-подходящото средство за животното Ви е продукт,който е ветеринарен и предназначен за нуждите му. Като той може да съдържа само растителни масла или да има лечебен характер при открит проблем.

Преди да започнете ще са ви нужни – памук; почистващ разтвор; чиста кърпа; помощник (ако животното е по-енергично) и лакомства за поощрение.

Combined Shape

Ето как се почистват уши в няколко лесни стъпки:

  1. Убедете се, че кучето се чувства спокойно и му е удобно. Хванете ухото с палец и показалец и го обърнете, за да имате изглед към вътрешната му част.
  2. Прегледайте лигавицата. Нормално е да има малко, светъл секрет. Но ако откриете зачервяване, тъмна и лошо миришеща ушна кал или наличие на люспи се консултирайте с ветеринарен лекар.
  3. Докато държите с едната ръка ухото с другата изстискайте малко количество почистващ разтвор в ухото.
  4. Масажирайте в основата му за няколко секунди, докато чуете специфичен звук на накисване.
  5. След това, докато още държите ухото забършете с памучен тампон излишната мръсотия от ухото. Може да оставите кучето да разтръска глава. ВНИМАНИЕ: Не използвайте клечки за уши. Те набутват мръсотията навътре в ушният канал и може да го травмира тъпанчето, което е изключително болезнено за животното.
  6. Ако използвате лечебни капки сега е моментът, в който да ги използвате както Ви е обяснил ветеринарния лекар.
  7. Наградете любимецът си с лакомства.
  8. Повторете процедурата и с другото ухо.

Tags

What do you think?

Свързани Статии