Грижа за козината и кожата при кучетата

Общото състояние на кожата и козината на Вашето куче са добър индикатор за неговото здравословно състояние. Здравата козина трябва да е лъскава и гладка, а не чуплива и заплетена. Здравата кожа трябва да бъде еластична и чиста, а не раздразнена, мазна и лющеща се. Въпреки че правилното хранене влияе върху визията и текстурата им, много важно е Вие като собственик да полагате редовни и правилни грижи за тях.

Важно е да знаете, че точно както при хората, кожата и козината при кучетата са различни. Например някои породи имат къс или дълъг косъм, а козината им се състои само от горна козина или е двуслойна с допълнителен подкосъм. Това означава, че грижата за тях не може да бъде еднаква и трябва да я съобразите с техните индивидуални потребности.

Първата стъпка към поддържане на красива и здрава козина и кожа е да опознаете Вашия домашен любимец. Ако не сте наясно с грижите, които трябва да полагате, ние Ви съветваме да се консултирате с Вашия ветеринарен лекар. Той ще Ви помогне и насочи към това, колко често трябва да разресвате козината, как правилно да се грижите за кожата, колко често е препороръчително да къпете кучето си и какви продукти да използвате.

pexels helena lopes 4009986
Следете внимателно Вашето куче и поведението му! Ако забележите, че се чеше прекалено често на едно и също място, това може да подсказва за раздразнение или кожен проблем. Има вероятност в определени зони кожата му да е зачервена или раздразнена, а козината му да изглежда прекалено суха или мазна. Също така възможно е да има загуба на козина или да откриете пърхот. В тези случаи ние Ви съветваме да не се допитвате до социалните мрежи за проблема, защото отделните породи са специфични и могат да имат специфични кожни състояния. Доверете се на Вашия ветеринарен лекар и неговия професионален опит! Той ще Ви помогне да определите причината, довела до раздразнението.

Втората стъпка е да научите повече за породата на Вашето куче. Някои от породите като йорки, пудел и померан се нуждаят от ежемесечни посещения в груминг салон.

Може да си мислите, че не необходимо да влагате такива средства и можете да се справите сами. Но това не е така! Тези породи са специфични и груминга включва определена последователност от процедури, целящи да поддържат зравето и красивия вид на козината и кожата на Вашия домашен любимец.

Затова ветеринарните лекари препоръчват да не пренебрегвате груминга и да не пропускате месечните посещения.

Combined Shape
Третата стъпка е да се доверите на Вашия груминг специалист!

Да, знаем, че е трудно! За всеки стопанин неговото куче е най-добрия му приятел! Но не забрявайте, че грумърите са специализирани в грижите за различните породи.

Например много хора си мислят, че през лятото трябва да пострижат любимците си със среден косъм късо, за да не им е топло. Това е огромна грешка, защото за разлика от нас, те нямат потни жлези. Техният начин да се охлаждат е като дишат с отворена уста. Това означава, че постригването им по този начин ще ги изложи на външни влияния и ще бъде вредно за тях.

Професионалните грумъри знаят това!

Те имат опит и знанията, необходими да предоставят на Вашите любимци най-добрите грижи. Тяхната основна цел е благосъстоянието и доброто здраве на Вашето куче. Затова възползвайте се от техния опит и се доверете на съветите им.

Освен това, грумърите могат да Ви дадат адекватен съвет как да поддържате козината на Вашето куче правилно и у дома.

Звучи добре, нали?

Надяваме се и Вие да се възползвате. И не забравяйте – активния сезон е от месец Май до Септември. През този период е важно да записвате своевременно часове за груминг, за да сте сигурни, че Вашия любимец ще получи грижата, от която се нуждае.

Нуждаете се от груминг салон? Доверете се на професионалистите в груминг салон Барс и Бела в град Варна.

Tags

What do you think?

Свързани Статии