Дентална хигиена и последствията при пренебрегването и при домашните любимци

Как бихте се почувствали, ако не си миете зъбите? Ще понесете ли лошия вкус, миризмата на разложената храна и плаката? Ами образувалите се кариеси и проблемите с венците?

Сега си представете какво се случва в устата на Вашия домашен любимец. Сигурни сме, че поне веднъж сте се оплаквали от лошия му дъх. Причината е, че животните са много по-предразположени към задържане на плака и образуване на зъбен камък. След хранене, по повърхността на зъбите им се задържат хранителни остатъци, слюнка и бактерии. Те с течение на времето се минерализират, превръщайки се в зъбен камък.

pexels helena lopes 4009986

А знаете ли, че почти 80% от кучетата и котките до 3 години имат натрупан зъбен камък? Може това да не Ви се струва като сериозен проблем, но именно това може да постави началото на сериозни заболявания на венците и зъбите.

Не забрявайте – нашите домашни любимци не могат да се справят сами с поддържането на устната си хигиена. Те зависят изцяло от нас и наша задача е да се погрижим за тях.

Чудите се дали се грижите правилно за денталната хигиена на Вашия любимец? В тази статия ние ще Ви споделим …

Какво представляват зъбните заболявания?

Както и сами можете да се досетите, зъбните заболявания засягат венците, зъбите и структурите, които ги поддържат. Най-честата причина за появята им е пренебрегването на денталната хигиена, натрупването на плака по зъбите и образуването на зъбен камък.

Зъбният камък може да е над линията на венците и да е видим за Вашия ветеринарен лекар. В този случай, той лесно може да го отстрани навреме.

Имайте предвид, че перфектно белите зъби не означават непременно, че зъбите на Вашия любимец са здрави. Зъбният камък, който се намира под линията на венците е истинският проблем. Той може да причини не само възпаление, но и да стане причината за отдръпване на венците и оголване на корена на зъбите. Ако това стане, Вашият любимец може да изпитва не само сериозни болки в зъбите, но и да развие инфекция, която да увреди сърцето и бъбреците.

Най-често симтомите за зъбни заболявания включват лош дъх, кървящи венци, увеличено слюнкоотделяне, подувания на венците и устата, отказ или невъзможност за ядене и пиене на вода и други.

Обърнете внимание, че много стопани се заблуждават, че като дават кости на домашните си любмици, те ще предотвратят натрупването на плака. Истината е, че консумирането им не само няма да помогне, но може да увреди емайла и дори да стане причината за счупване на зъб.

Combined Shape
Какви са последиците при пренебрегване на денталната хигиена?

Загуба на зъби – възпаленията на венците често могат да прераснат в гингивит, парадонтит и разрушаване структурата на зъба. Ако тези заболявания не бъдат лекувани навреме, може да се стигне до загуба на един или повече зъби.
Лош дъх – проблем, който лесно може да бъде предотвратен с профилактика и правилна устна хигиена.

Болка в устата – зъбните заболявания, особено когато са тежки, могат да бъдат изключително болезнени за Вашите домашни любимци. За разлика от хората, те не могат да Ви кажат какво точно ги боли.
Увреждане на органите – бактериите в плаката могат да навлязат в кръвния поток и да се разпространят в сърцето, бъбреците и черния дроб. Това може да увреди органите и да причини редица проблеми и заболявания.
Как можете да предотвратите зъбните заболявания?

Отговорът е прост – чрез профилактика и поддържане на перфектна дентална хигиена. Препоръчително е да започнете още, докато любимците Ви са малки, за да можете да ги научите, че миенето на зъбите не е нещо, от което трябва да се страхуват.

Правилната грижа включва не само профилактика при ветеринарен лекар, но и редовна грижа у дома. Тя включва:

Миете зъбите – изберете паста и четка, които са подходящи за зъбите на Вашия домашен любимец. Добре е да създадете рутина и да го правите поне 2-3 пъти в седмицата.
Лакомства, които намаляват плаката и свеж дъх – не всички кучета и котки са склонни да изтърпят миенето на зъбите. В този случай можете да опитате лакомствата, които са специално предназначени за намаляване на плаката и бактериите, които се задържат в устата.
Играчки, предназначени за почистване на зъбите – някои играчки за дъвчене могат да подпомогнат за отстраняването на натрупаната плака.
Вода за уста и други.
Ако не сте сигурни как да се погрижите за денталната хигиена на любимеца си, ние Ви съветваме да се консултирате с Вашия ветеринарен лекар. Той ще Ви даде не само адекватен съвет, но и ще Ви препоръча подходящи продукти, съобразени с породата и състоянието на зъбите на Вашия четириног приятел.

Tags

What do you think?

Свързани Статии